KENALI JISIM TUBUH

ANDA PERLU TAHU

BASAL METABOLISMA
( TAHAP KALORI )
Basal metabolisma ialah jumlah tenaga yang digunakan oleh
badan untuk mengekalkan fungsi-fungsi penting seperti bernafas,
mengekalkan kepanasan badan dan denyutan jantung. Walaupun
semasa berehat, basal metabolisma menyerap dan mengguna
jumlah tenaga dalam masa 24 jam sehari.

PARAS LEMAK SEKELILING ORGAN DALAMAN
( VISCERAL FAT LEVEL CLASSIFICATION )
Organ dalaman yang terlalu banyak diselaputi lemak akan
mengakibatkan paras lemak di dalam salur darah meningkat. Ini
bermakna akan mengakibatkan penyakit-penyakit lazim seperti
kencing manis dan serangan jantung berlaku.
Normal                Paras 1 – 9
Hampir Tinggi        Paras 10 – 14
Tinggi                Paras 15 ke atas

PERATUSAN LEMAK BADAN
( BODY FAT PERCENTAGE )
Apabila  memperkatakan tentang lemak badan, kebanyakan
orang berfikiran negatif. Sebenarnya, badan manusia memerlukan
lemak untuk menyimpan tenaga, melindungi organ dalaman dan
sebagainya. Jika terlalu banyak lemak di dalam badan, ianya tidak
baik dan jika terlalu sedikit juga memberi kesan yang sama.
Pengagihan lemak di dalam badan lelaki dan wanita adalah
berbeza. Oleh sebab itu asas peratusan lemak di dalam badan
lelaki dan wanita juga berbeza.
         LELAKI                       WANITA                 TAHAP
_____________________________________________________
25%   dan ke atas       35% dan ke atas           Tinggi
     20% - 25%                   30% - 35%           Hampir Tinggi
     10% - 20%                   20% - 30%                Normal
Kurang drpd 10%    Kurang drpd 20%         Rendah

BMI - BODY MASS INDEX

Dikatakan indeks berat badan ideal ialah 22. Dengan
mengekalkan berat badan yang ideal, seseorang itu
dapat mencegah daripada terjadinya kegemukan,
kurang berat badan serta lain-lain penyakit. Di samping itu
ianya juga dapat memanjangkan jangka hayat seseorang individu.
        BMI                                 TAHAP
______________________________________________________
Kurang drpd 18.5             Kurang berat badan
     18.5 – 25                               Normal
      25 – 30                        Obese (peringkat 1)
      30 – 35                        Obese (peringkat 2)
      35 – 40                        Obese (peringkat 3)
40 dan ke atas                  Obese (peringkat 4)